Oorzaken

Oorzaken van hoge bloeddruk

In circa 90-95% van de gevallen is de oorzaak van hoge bloeddruk niet bekend. Men spreekt dan van essentiële hypertensie. In de resterende gevallen is doorgaans vernauwingen in één of beide nierslagaders (nierarteriestenose) de oorzaak. Sommige zeldzame hormonale aandoeningen, bijvoorbeeld hormoonproducerende tumoren (ziekte van Cushing; feochromocytoom ; Syndroom van Conn) kunnen bloeddruk verhogen.

 

natrium en kalium (zout)
Bij natuurvolkeren met een natrium-arm en kalium-rijk dieet is hypertensie zeldzaam. Het westerse dieet bevat meestal het omgekeerde: veel natrium en weinig kalium. Natrium heeft een bloeddrukverhogend effect. Door een relatief grote hoeveelheid natrium en een relatief kleine hoeveelheid kalium trekt het gladde spierweefsel van de bloedvaten zich sterker samen. Om het bloed door de bloedvaten te blijven pompen, zal het hart een hogere bloeddruk moeten genereren. Natrium en kalium hebben tegenovergestelde effecten: natrium bloeddrukverhogend, kalium bloeddrukverlagend.
Alcoholgebruik draagt bij aan het krijgen van een hoge bloeddruk. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat zo'n 16% van de gevallen van hypertensie alcoholgerelateerd is.
Ook roken draagt bij aan een verhoging van de bloeddruk. Dit komt door de vaatvernauwende effecten van nicotine, zowel als door een verhoging van de hartslagfrequentie door nicotine.
Het eten van erg veel drop kan hoge bloeddruk veroorzaken, niet vanwege het zout, in drop zit relatief weinig zout, maar doordat het glycyrrhizinezuur bevat. Deze stof zit ook in zoethout.